Ons Bep

De Maos en Waolse Praotcast

Sinds 1 maart 2024 is de Maos en Waolse Praotcast online. Een podcast geheel in het Maos en Waolse dialect, gemakt deur en veur Maos en Waolers.
 
De Maos en Waolse Praotcast heeft als doelstelling om het Maos en Waolse dialect levendig te houden en vast te leggen middels mooie verhalen en gedichten van de Maos en Waolse miense.

Elke eerste van de maand wordt er een nieuwe aflevering online gezet.
Tijdens elke aflevering wordt er door Gerrie Koppers uit Aoffere een Maas en Waler geïnterviewd. Het interview start met de Maos en Waolse Peilschaol. Hierbij krijgt de geïnterviewde twee dialectwoorden aangeboden waartussen gekozen moet worden. Bijvoorbeeld: vaerke of keuje en Maos of Waol?

Daarna volgen er een aantal woordparen die meer met het persoonlijk leven van de geïnterviewde te maken hebben, zoals: in de tuin moike of lèze, Aquilla of NEC? Daarna gaat het interview verder over verschillende onderwerpen uit het leven van de betrokken persoon.

Henk van Elk uit Pûflik bespreekt na het interview een Maos en Waols woord of gezegde. Tot slot sluit de Lauwense Rinie van Haren de proatcast af met een Maos en Waols gedicht uit één van zijn dichtbundels.
De Maos en Waolse Praotcast

De Maos en Waolse Praotcast kent na vier afleveringen al bijna 2500 luisteraars.

Maandag 1 juli 2024: aflevering 5 online
De geboren en getogen Beneden-Leeuwense Ina Cornelissen houdt zowel van Oeral als van De Leste Mert. Ze smikkelt van de erwtensoep, maar nog meer van het toetje wat daarna volgt: rijstepap volgens haar moeders recept. Haar ‘vierde kindje’ Het Toverbaltheater werd ‘geboren’ toen ze ervaarde hoe er in instituten omgegaan werd met mensen met een beperking. Het Toverbaltheater staat voor creativiteit en denken in mogelijkheden. De pareltjes zijn de medewerkers die na een lange tijd, vol trots en met het hoofd omhoog staan te zingen.

Henk van Elk legt de woorden ‘schuurdeur’ en ‘moele’ uit. Rinie van Haren sluit met het prachtige Maos en Waolse gedicht ‘Bijnamen’ deze vijfde proatcast af. Naast deze aflevering zijn ook de afleveringen met de Ton de Vree uit Dreumel , Gerard van de Graaf uit Puiflijk, Ben van Ooijen uit Appeltern en Lard van de Weerden uit Afferden te beluisteren – aes gè tèd hèt – via Spotify, SoundCloud en op de website van ‘De Maos en Waolse proatcast’

Donderdag 1 augustus 2024: aflevering 6 online: Hans van Gelder 
Op donderdag 1 augustus gaat aflevering 6 online. Wederom een juweeltje van Maos en Waolse praot. De in Deest aan de dijk geboren en getogen Hans van Gelder vertelt met trotse bescheidenheid over zijn werkzame leven. Verantwoordelijkheid en het opstropen van de mouwen werd Hans met de paplepel ingegoten. Als middelste uit gezin met zowel een kruidenierswinkel, een vader als bakker én een taxibedrijf, moest de achtjarige ‘Hansje’ al volop mee in het bedrijf. Zin of geen zin…’ge moes wel, zo ging dae vroeger’. Als veertienjarige ging Hans aan de slag op de door zijn overgrootvader opgerichte scheepswerf. Op zijn twintigste was hij voorbestemd om in de oliehandel van oom Piet te gaan werken. Allerlei brandstoffen werden bezorgd door geheel Nederland. September ’87 staat in zijn geheugen gegrift vanwege het ongeluk met de LPG wagen. Het kordaat en heldhaftig optreden van Hans heeft een ramp voorkomen. Hans geniet samen met zijn Joke van het pensioen. Daarnaast werkt hij alweer 14 ½ jaar in nog steeds een beetje ‘zijn’ bedrijf GVG oliehandel van Hans’ achterneven in Nijmegen-West.

Henk van Elk legt de woorden ‘schuperd’ en ‘schuup’ uit. Rinie van Haren sluit deze zesde praotcast af met een bij dit seizoen passend Maos en Waolse gedicht: ‘Kersen pikken’.

Naast deze aflevering zijn ook de afleveringen met de Ton de Vree uit Dreumel, Gerard van de Graaf uit Puiflijk, Ben van Ooijen uit Appeltern, Lard van de Weerden uit Afferden en Ina Cornelissen uit Druten te beluisteren – aes gè tèd hèt – via Spotify, SoundCloud en op de website van ‘De Maos en Waolse proatcast’.

Op de website zijn ook nog steeds tips welkom om echte Maos en Waolers te kunnen interviewen.
De werkgroep is nog op zoek naar mensen van de Maoskant en Oost Maos en Waol.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud