Ons Bep

De Maos en Waolse Praotcast – Afl. 3 | vanaf 1 mei

Sinds 1 maart 2024 is de Maos en Waolse Praotcast online. Een podcast geheel in het Maos en Waolse dialect, gemakt deur en veur Maos en Waolers.
 
De Maos en Waolse Praotcast heeft als doelstelling om het Maos en Waolse dialect levendig te houden en vast te leggen middels mooie verhalen en gedichten van de Maos en Waolse miense.

Elke eerste van de maand wordt er een nieuwe aflevering online gezet.
Tijdens elke aflevering wordt er door Gerrie Koppers uit Aoffere een Maas en Waler geïnterviewd. Het interview start met de Maos en Waolse Peilschaol. Hierbij krijgt de geïnterviewde twee dialectwoorden aangeboden waartussen gekozen moet worden. Bijvoorbeeld: vaerke of keuje en Maos of Waol?

Daarna volgen er een aantal woordparen die meer met het persoonlijk leven van de geïnterviewde te maken hebben, zoals: in de tuin moike of lèze, Aquilla of NEC? Daarna gaat het interview verder over verschillende onderwerpen uit het leven van de betrokken persoon.

Henk van Elk uit Pûflik bespreekt na het interview een Maos en Waols woord of gezegde. Tot slot sluit de Lauwense Rinie van Haren de proatcast af met een Maos en Waols gedicht uit één van zijn dichtbundels.
De Maos en Waolse Praotcast

Aflevering 3 online
 
De Maos en Waolse Praotcast is onderweg naar de 1000ste luisteraar. Aflevering drie van De Praotcast  is vanaf 1 mei te beluisteren.  Ondernemer Ben van Ooijen houdt van werken en wil de mensen graag vermaken. Hij vertelt openhartig over de ontwikkelingen van zijn bedrijf in het afgelopen jaar, waarin tijdens de overname het goede vertrouwen werd beschaamd. Inmiddels wordt er weer met vol elan gewerkt aan het nieuwe Bloemenpark Appeltern. Ben zet ook uiteen welke relatie er bestaat met dorpshuis de Schuur in Appeltern. Henk van Elk bespreekt de  woorden ‘moike’, ‘moikerd’ en meuk’.  Rinie van Haren sluit in sfeer af met het gedicht ‘Liefde vur muziek’.

Naast deze aflevering zijn ook aflevering 1 met de Ton de Vree uit Dreumel en aflevering 2 met Gerard van de Graaf uit Puiflijk te beluisteren – aes gè tèd hèt – via Spotify, SoundCloud en op de website van ‘De Maos en Waolse proatcast’.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud