Ons Bep

Ons park Groenewoud

Het park is geen Gemeentelijk Park, maar is in particulier bezit en wordt ter beschikking gesteld aan het dorp.

Het Park wordt dan ook regelmatig goed onderhouden en zelfs in het voor- en najaar wordt er groot onderhoud gepleegd.

Vrijwilligers zijn de grote kracht achter dit onderhoud, waardoor wij allen kunnen genieten van een mooi Park en de activiteiten het jaar rond veilig kunnen plaatsvinden.

De houten speeltoestellen verdienen ook onderhoud om de veiligheid voor onze kinderen te waarborgen. Ook dat gebeurt met vrijwilligers uit ons dorp, die telkens klaarstaan. Niet alleen de activiteiten en verenigingen maar ook het onderhoud verbindt ons.

MAAISCHEMA

Wekelijks wordt het gras in het Park gemaaid door vrijwilligers. Dit wordt vastgelegd in een ‘maaischema’. Wil je je hier graag voor aanmelden, meld je aan via:

OVERIGE KLUSSEN IN HET PARK

Wil je ook meedoen aan dat wat het Park nodig heeft, hou dan de kalender of de social media in de gaten wanneer de data voor onderhoud zijn en meld je aan via

Wat begon met een roekenoverlast, eindigt met een fraai park midden in Boven-Leeuwen. Op 1 september 2010 is begonnen met de aanleg.

Het Groenwoud was ooit een populierenbosje in Boven-Leeuwen op grond van de Protestantse Kerk. In de hoge bomen had zich een roekenkolonie gevestigd. De kraaiachtigen zorgden voor de nodige overlast en er werd een werkgroep gevormd om de problemen op te lossen. Een fikse storm hielp de Boven- Leeuwenaren een handje; de bomen raakten zwaar beschadigd en de zaag mocht erin. Dit was de kans om er iets moois van te maken, want er waren al enkele jaren plannen voor een Park voor en door Boven-Leeuwenaren, midden in het dorp. Door inventieve acties, subsidies en goede contacten kon er geld bijeengebracht worden om de aanleg van het Park te kunnen bekostigen.

Vroeger (1930-1970) deed een deel van het Park dienst als vuilstort. Sanering leek onvermijdelijk en leidde zo uiteindelijk tot het resultaat van het ontstaan van Park Groenewoud. Er werden bomen geplant die goed in het landschap passen: eiken, wilgen en elzen. Wandelpaden werden aangelegd, een vissteiger, een speelveld en struinpaadjes.

Ons mooie dorp heeft heel wat te bieden voor iedereen die graag eens even ontspanning zoekt in de buitenlucht. Midden in het dorp ligt Park Groenewoud, waarvan een gedeelte “wilde natuur” is. Het is een stukje rabattenland waar populier, els, meidoorn en diverse soorten wilgen het goed doen. Dit kleine gebiedje is erg geliefd door grotere en kleinere vogels.

Het Park is er voor iedereen om er te kunnen genieten van natuur of te wandelen, de rust of fijn te kunnen spelen op de houten speel toestellen.

In 2019 heeft Boven-Leeuwen meegedaan aan het TV-programma ‘Zomer in Gelderland.’ Bekijk de uitzending hieronder terug!

Met de behaalde opdracht om het monument uit 1654, Huis te Leeuwen na te bouwen, ontving Boven-Leeuwen een mooi bedrag, dat gebruikt is voor de aanleg van de waterspeelplaats voor kinderen.

Sindsdien wordt er iedere dag gepompt en gespeeld. Hiervoor werden een waterput en een leiding ingegraven door de vrijwilligers van BEP. De pomp is vanwege gezondheidsredenen aangesloten op het drinkwaternet, omdat onder het park een vuilnisbelt ligt. Er is meteen ook een watertappunt midden in het park aangelegd voor evenementen zoals de survivalrun, de jeugdvakantiedagen en de dorpsbarbecue.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud