Ons Bep

Tentoonstelling kerkhistorie

Tentoonstelling kerkhistorie


14 april 2024

14 april 2024, 13.00 – 17.00 uur Historie Altforst in de St.Donatuskerk

De Historische Werkgroep Altforst die informatie verzamelt over ons mooie dorp presenteert op zondag 14 april a.s. een tentoonstelling over de kerkhistorie van Altforst.

Altforst had in de 13e eeuw al een kerk toegewijd aan de Heilige Bartelomeus. Deze werd tijdens de reformatie overgenomen door de hervormden, die later op de fundamenten van deze kerk een eigen kerkgebouw realiseerden. Deze is nu verbouwd tot woonhuis.

Altforst bleef zoals de rest van Maas en Waal grotendeels Katholiek en ging in Megen te kerke. Daarnaast hielden paters uit Megen geheime diensten in Maas en Waal. In 1796 kregen de katholieken weer een eigen kerk, een schuurkerk, gesticht door pastoor Van Hoornbeek.Met subsidie van de overheid werd in 1833 een waterstaatskerk gebouwd. Deze was al snel te klein en in 1890 is gestart met de bouw van de huidige St. Donatuskerk. Een neogotische kerk naar ontwerp van J. Kaijser.

Zoals bekend is de St. Donatuskerk afgelopen jaar aan de eredienst onttrokken en staat deze te koop. Na overleg met het kerkbestuur hebben we een tentoonstelling georganiseerd in de kerk en kunnen belangstellenden nog eenmaal genieten van deze mooie kerk met zijn prachtige interieur.We hebben informatie over de kerken van Altforst vanaf de 13e eeuw verzameld. Daarnaast vele  foto’s van kerkelijke evenementen waar de inwoners bij betrokken waren. De kerk beschikt over een uitgebreid archief vanaf 1600 met documenten en aktes,  waarvan we enkele belangrijke documenten laten zien. Daarnaast staan historische kazuifels, beelden en kelken uitgestald.

Volledige kalender bekijken

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud